I nejlepší stránku na internetu je nutno nejdříve najít. I sebelepší obsah není k ničemu, když ho nikdo nečte. Základním řešením zviditelnění webu je registrace do katalogů.

Katalogy zajistí, že vaši stránku návštěvníci najdou. Současně tím získáte tzv. zpětné odkazy. Ty jsou důležité pro SEO, tedy optimalizaci www stránek pro vyhledávače, jako například Google nebo Seznam. A tyto vyhledávače opět zajistí, že vaši stránku lidé najdou a přečtou si ji. Pokud se jedná o stránky nové, o to je celý proces důležitější a pro vaši www stránku přínosnější. A pro komerční stránky nebo e-shop dokonce nezbytný.

Registraci do katalogů můžete provést ve vlastní režii. Věřte ale, že se to nevyplatí, zvláště z časového hlediska. Odborná firma má přehled o kvalitě katalogů jak u nás doma, tak v zahraničí. Zápisy navrhne s ohledem na zaměření webu i jeho klíčová slova. Samotné zápisy jsou prováděny ručně, žádné automatické programy. Každý vkládaný záznam je před zadáním do katalogů pečlivě ověřován.

Podle rozsahu vašeho rozpočtu na propagaci webu si můžete vybrat různý počet katalogů českých nebo zahraničních. A tím i omezit nebo rozšířit záběr zpětných odkazů a krajiny potenciálních návštěvníků vaší webové stránky, pokud vám záleží na jazykových preferencích návštěvníků vašeho webu. Zlepšení pozice ve vyhledávačích je ale nejvýznamnějším přínosem registrace do katalogů.

Specializovaná firma všechny relevantní informace o vaší webové stránce zanese do těchto katalogů odborně, rychle a přesně. Vy se zatím můžete soustředit na svůj byznys. Přitom neztrácíte kontrolu nad zápisy vaší www stránky v katalozích.

Katalogový zápis je tvořen adresou vaší internetové stránky, tzv. URL, dále názvem stránky a popisem stránky a klíčovými slovy. Hodně lidí si plete pojmy „adresa www stránky“ a „název stránky“. Jednoduše řečeno, adresa je určena pro počítač, ono známe „http://www.neco.cz“ a název je určen pro lidi, „Naše stránka“, uvedena v informačním pruhu prohlížeče stránek. Popis pak pár stručnými větami hovoří o tom, co webové stránky obsahují. A ony klíčová slova jsou při registraci do katalogů důležité výrazy, stručně a jasně vyhledávačům popisující, o čem na stránce píšete. Jsou to slova, která zadávají lidé do vyhledávacího políčka a na která chcete, aby lidé našli a navštívili právě vaší stránku.

Správná registrace do internetových katalogů může výrazně posílit postavení vašeho webu v záplavě konkurentů a přivést více návštěvníků a tedy i zákazníků. Registrace do katalogů je tedy především prostředkem pro posílení vaší pozice na internetu.